NASZE OBIEKTY

We wszystkich naszych obiektach

istnieje możliwość wynajęcia pokoi,

a także sal konferencyjnych.

Uroczystości upamiętniające pobyt Wisławy Szymborskiej w Domu Pracy Twórczej
im. Stefana Żeromskiego „Astoria”
w Zakopanem, podczas którego poetka dowiedziała się o przyznaniu jej literackiej Nagrody Nobla.

Fundacja Domu Literatury i Domów Pracy Twórczej istnieje od 1990 roku. Jej fundatorami są: Stowarzyszenie Pisarzy Polskich (SPP), Związek Literatów Polskich (ZLP) i Polski PEN Club.

Fundacja administruje trzema obiektami: Domem Literatury w Warszawie, Domem Pracy Twórczej im. Bolesława Prusa w podwarszawskich Oborach k. Konstancina i Domem Pracy Twórczej im. Stefana Żeromskiego „Astoria” w Zakopanem.

Dom Literatury w Warszawie mieści się w zabytkowych kamienicach przy ulicy Krakowskie Przedmieście 87/89, tuż przy Placu Zamkowym i Zamku Królewskim. Swoją siedzibę mają tu organizacje i instytucje literackie, a także Biblioteka Donacji Pisarzy Polskich, posiadająca około 70 000 woluminów.
Od blisko 70 lat Dom Literatury jest ważnym miejscem na kulturalnej mapie stolicy: to tu odbywają spotkania z najwybitniejszymi polskimi pisarzami, osobistościami świata nauki i kultury, a także czołowymi artystami scen warszawskich, recytującymi i czytającymi utwory na spotkaniach autorskich.

Dom Literatury dysponuje trzynastoma przestronnymi i gustownie urządzonymi pokojami gościnnymi, których największą atrakcją jest lokalizacja w samym sercu starej Warszawy i wspaniały widok z okien na Stare Miasto, Mariensztat, Trasę W-Z i Wisłę oraz starą Pragę i Stadion Narodowy. Nie ma drugiego takiego miejsca w stolicy, gdzie Kolumna Zygmunta zagląda wprost do okien.

Mieszcząca się na pierwszym piętrze Domu Literatury Sala Konferencyjna – jedyna w Warszawie w stylu art deco – była i jest miejscem wielu ważnych wydarzeń polskiego powojennego życia literackiego. W wyposażonej w sprzęt audiowizualny sali można także, organizować konferencje, szkolenia oraz rozmaite spotkania i uroczystości.

Na parterze i w piwnicach Domu Literatury mieści się kawiarnia i restauracja „Literatka”

Pałac w Oborach znajduje się 20 km od centrum Warszawy, tuż obok uzdrowiska Konstancin. Dom Pracy Twórczej zajmuje kompleks pałacowo-parkowy z parkiem o powierzchni 9 ha z licznymi okazami starodrzewia
oraz malowniczymi stawami bogatymi w ryby i zamieszkałymi przez dzikie ptactwo. Jest to idealne miejsce na wypoczynek lub twórczą pracę w bardzo bliskiej odległości od stolicy, a jednocześnie z dala od miejskiego zgiełku,
w zdrowym mikroklimacie Konstancina.

Do Domu Pracy Twórczej im. Bolesława Prusa w Oborach k/Konstancina przyjeżdżają  licznie pisarze oraz goście nie związani ze środowiskiem literackim, pragnący odpocząć w ciszy i urzekającej atmosferze lub po prostu dobrze zjeść, bo pałacowa kuchnia cieszy się bardzo dobrą opinią smakoszy.

W zabytkowych wnętrzach organizowane są ponadto rozmaite uroczystości oraz imprezy okolicznościowe: bale i bankiety, ceremonie ślubne i wesela, przyjęcia komunijne, jak również konferencje, szkolenia oraz imprezy integracyjne. W parku i nad stawem organizujemy pikniki, grille i ogniska.

Willa „Astoria” położona jest w cichej okolicy Zakopanego, przy ul. Droga
do Białego 12, zaledwie 15 minut spacerem od centrum uzdrowiska, popularnych Krupówek i skoczni Wielka Krokiew. Mieści się w niej Dom Pracy Twórczej im. Stefana Żeromskiego, ale pokoje dostępne są przez cały rok także dla osób nie związanych ze środowiskiem literackim.

Bywają tu najwybitniejsi twórcy polskiej literatury. Właśnie podczas pobytu
w „Astorii” w 1996 roku Wisława Szymborska otrzymała wiadomość
o przyznaniu jej Nagrody Nobla.

Wielu gości podkreśla rodzinną, domową atmosferę, panującą w „Astorii”
oraz świetną kuchnię, znaną ze znakomitych potraw i domowych wypieków.

AKTUALNOŚCI                   ARCHIWUM

ROZMOWY PRZY KRAKOWSKIM PRZEDMIEŚCIU – rozmowa ósma: Wiersze, twarze, kamienie

Gościem wieczoru będzie PIOTR MATYWIECKI. 26 czerwca 2014 (czwartek), godz. 18:00, Dom Literatury w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89. Więcej